Yhteistyössä Sukhimatot
Näin vastamuuttaneena olen pohtinut paljon sisustusjuttuja viime aikoina. Uuden kodin laittaminen on kivaa puuhaa, mutta kuinka sisustaa ekologisemmin ja eettisemmin?
Halvalla tuotetuista sisustustavaroista pystymme harvoin selvittämään niiden alkuperän: kuka ne on valmistanut ja minkälaisissa olosuhteissa.
Kaikista kestävin ratkaisu olisi tietysti sisustaa pelkästään käytetyllä tavaralla. Harva kuitenkaan pystyy, saati haluaa, ostaa ihan kaiken käytettynä. Vaikka meiltäkin löytyy paljon vanhoja huonekaluja, on osa kotimme tavaroista myös täysin uusia. Minäkin hairahdan välillä ostamaan uudet sohvatyynyt jostain ihan tavallisesta tavaratalosta, enkä jää pohtimaan niiden alkuperää sen kummemmin. Yritän kuitenkin ryhdistäytyä tässä asiassa enemmän jatkossa. Samoin kuten vaatteidenkin ostossa, yritän mahdollisuuksien mukaan tehdä parempia ja kestävämpiä valintoja.
On ollut kuitenkin ilo huomata, että netistä alkaa nykyään löytymään myös verkkokauppoja, jotka ovat keskittyneet juuri eettisten ja ekologisten sisustustuotteiden myyntiin. Yksi näistä on Sukhimatot, joka sattumalta otti minuun yhteyttä sopivasti muuttomme kynnyksellä. Minusta oli kivaa lähteä tekemään yhteistyötä yrityksen kanssa, jonka kanssa jaamme yhteisen arvomaailman.
Sukhi – Mattoja, jotka tekevät onnelliseksi
Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellista. Sukhimatot haluaa tarjota asiakkailleen laadukkaita, käsityönä valmistettuja mattoja. Mattojen tekijöiden työolosuhteista tai palkoista ei kuitenkaan koskaan tingitä, vaan Sukhilla varmistetaan, että käsityöläisiä kohdellaan reilusti. Monet työntekijöistä ovat lukutaidottomia, mutta se ei ole este työnteolle. He saavat koulutuksen mattojen tekemiseen ja työnteko takaa heille kuukausipalkan, jolla he voivat kustantaa mm. lastensa koulutuksen. Lasten kouluun pääseminen näillä alueilla on todella tärkeää, sillä se vähentää köyhyyttä tulevaisuudessa.
Sukhin mattotyöpajoilla Marokossa, Intiassa, Nepalissa ja Turkissa työskentelee yhteensä noin 200 ihmistä. Tämän blogipostauksen kuvat ovat kaikki Marokosta, jossa valmistetaan perinteisiä Beni Ouarain -paimentolaismattoja. Alla olevalta videolta pääset tutustumaan marokkolaisten matonvalmistajien arkeen.
Marokkolaiset Beni Ouarain -paimentolaismatot
Perinteisistä marokkolaisista paimentolaismatoista inspiroituneet salmiakkikuvioiset matot ovat olleet todella trendikkäitä viime vuosina, eikä niiden näkemiseltä ole voinut välttyä blogeja tai sisustuslehtiä lukiessa. Marokkolaisia mattoja on kuljetettu muualle maailmaan jo vuosikymmenten ajan. Aluksi niistä kotiutti niin sanottu luova luokka, eli muusikot, taitelijat tai muut paljon työkseen matkustavat, jotka ihastuivat mattoihin matkoillaan. Tiesitkö muuten, että jo 30-luvulla Alvar ja Aino Aalto käyttivät marokkolaisia berberimattoja suunnittelemassaan Villa Maireassa?
Itsekin olen jo pidempään haaveillut tuollaisesta vaaleasta villamatosta tietämättä sen enempää niiden alkuperästä. Sukhilta opin, että Atlas-vuoristossa asuvat paimentolaiset ovat valmistaneet mattoja käsityönä jo vuosisatojen ajan. Mattojen nimi määräytyy aina niitä valmistavan berberiheimon mukaan, eikä Beni Ouarainin matoksi saa kutsua kuin Ouarain-heimon valmistamia mattoja.
Mattojen valmistus vaatii paljon aikaa ja taitoa. Yhden maton kutomiseen voi mennä kuukausia. Jokainen matto on uniikki yksilö, joka on valmistettu huolella. Meidän silmäämme graafisilta kuvioilta näyttävät merkit matoissa kertovat tekijöiden elämästä. Kuviot voivat symboloida esimerkiksi syntymää, hedelmällisyyttä, luontoa ja naiseutta.
En ihmettele lainkaan, miksi nämä matot koetaan niin kiehtovina. Tarina mattojen takana on todella ainutlaatuinen ja käsityönä tehdyt matot kestävät käytössä sukupolvelta toiselle. Matoissa käytetään vain Atlas-vuorilla laiduntavien, pienikokoisten lampaiden villaa, joka on pehmeää ja luonnostaan likaahylkivää. Oikeinhoidettuna matto säilyy hyvässä kunnossa vuosien ajan, toisin kuin monet halvat, berberimattojen kopiot.
Villan tuotannon eettisyys
Suurin osa Sukhin matoista valmistetaan villasta, joka tietysti herättää aina kysymyksiä eläintuotannon eettisyydestä. Kysyinkin Sukhilla työskentelevältä Millalta villantuotannosta ja sain häneltä tämän vastauksen:
“Nepalilaisissa ja intialaisissa matoissa käytettävä villa tulee Uudesta-Seelannista. Tuottajat eivät käytä mulesing-tekniikkaa ja yhteistyökumppaneita valitessa eettiset ja ekologiset arvot ovat keskeisiä. Mutta rehellisyyden nimissä emme ole päässeet lammasfarmeille paikan päälle, eli kuten usein pienyrittäjillä (ja valitettavasti myös isommilla toimijoilla), joudumme luottamaan siihen, että tuottajat noudattavat sovittuja pelisääntöjä työssään.
Marokkolaisten Beni Ouarain -mattojen villa tulee paikan päältä Atlas-vuoristosta, juuri sieltä, missä matotkin kudotaan. Lampaat keritään yleensä maaliskuussa, kun lämpötila alkaa nousta todella kuumaksi alueella. Lampaat laiduntavat vapaasti, mutta kuten aina eläintuotantoon, myös tässä on tietenkin läsnä keskeinen kysymys siitä, millainen tuotantoeläinten pito on perusteltua. Kyseessä on kuitenkin hyvin paikallinen tuotanto, eli lampaat kasvatetaan ja matot tehdään samassa yhteisössä ja kyseessä on berberiseutua, jossa lukutaidottomuus ja työmahdollisuudet ovat pieniä. Näin ollen lähdemme siitä, että mitä enemmän kylää ja aluetta tuetaan ja autetaan voimaantumaan, sitä enemmän voimme toivottavasti ohjata toimintaa mahdollisimman kestäväksi myös eettisessä eläintuotannon näkökulmassa.”
Nasia, toinen Sukhi-mattojen perustajista, tutustumassa marokkolaiseen lammasfarmiin
Vegaanisia mattoja tulossa valikoimaan
Myös Sukhilla on huomattu vegaanisten mattojen kysynnän lisääntyneen. He etsivätkin parhaillaan uusia yhteistyökumppaneita, joiden kautta vegaanisia mattoja saataisiin enemmän valikoimaan. Tällä hetkellä Sukhilta löytyy yksi täysin vegaaninen hamppumatto, joka on tehty hamppumattojen tilkuista ja puuvillasta.
Toinen hyvin ekologinen ja eettinen vaihtoehto ovat Sukhin myymät vintagematot, jotka valmistetaan 30 vuotta vanhoista kelim-paimentolaismattojen ja hamppumattojen tilkuista. Vanhat kelim-paimentolaismatot on valmistettu puuvillasta, villasta ja vuohen karvasta, joten materiaaliensa puolesta ne eivät kuitenkaan ole täysin vegaanisia. Vanhojen mattojen kierrättäminen on kuitenkin ekoteko itsessään, sillä uutta kangasta ei tarvitse valmistaa läheskään yhtä paljon, kuin uusia mattoja tehdessä.
Mattoja tilaustyönä
Sukhi toimittaa mattoja kaikkialle maailmaan ja heillä on myös suomenkielistä asiakaspalvelua. Jokainen matto valmistetaan tilaustyönä, joten asiakas voi halutessaan tilata maton omien mittojen tai väritoiveiden mukaisena. Maton valmistus alkaa vasta tilauksen saavuttua, eikä mattoja valmisteta turhaan varastoon.
Sukhilla ei ole erillisiä välittäjiä, liiketiloja tai varastoja. Näin he säästävät paljon rahaa, jonka vuoksi he voivat pitää mattonsa hinnat kohtuullisina. Halpoja käsityönä valmistetut matot eivät kuitenkaan ole, vaan iso paimentolaismatto saattaa helposti maksaa yli 1000 euroa. En kuitenkaan itse ihmettele hintaa enää sen jälkeen, kun opin kuinka maton kutomiseen voi kulua kuukausiakin aikaa.
Mikäli kiinnostuksesi reilusti tuotettuihin mattoihin heräsi, lisätietoa löydät osoitteesta Sukhimatot.com.
Oletteko te koskaan mattokaupoilla miettineet, kuka uuden matosi on valmistanut? Onko Sukhimatot teille jo entuudestaan tuttu firma?
Jutun kuvat: Sukhi
3 Comments
Kiitos upeasta ja syvällisestä postauksesta Ida <3 Tällä on kiva aloittaa viikonloppu!
Kiitos Milla, on ollut mukava tehdä teidän kanssa yhteistyötä 🙂
[…] Tiedätkö kuka valmisti mattosi? – Sukhi-matot – Ida’s Cozy Corner […]